ნაზი ქათმის ღვიძლის პაშტეტი

ნაზი ქათმის ღვიძლის პაშტეტი

ხორცი 0 ბოლო განახლება: Nov 15, 2025 შექმნილია: Nov 15, 2025
ნაზი ქათმის ღვიძლის პაშტეტი
  • პორცია: 12 ადამიანი
  • მომზადება: 20 წუთი
  • დამზადება: 6 საათი
  • კალორიები: 320
  • სირთულე: საშუალო
დაბეჭდვა

მსოფლიო დიდება და არისტოკრატული, დახვეწილი კერძის რეპუტაცია პაშტეტებს მოუტანა ელზასის რეგიონმა, რომელიც აღმოსავლეთ საფრანგეთში მდებარეობს. უფრო ზუსტად კი ადგილობრივმა მზარეულმა, ჟან-პიერ კლოზმა. XVIII საუკუნეში მან ბატის ღვიძლის პაშტეტის რეცეპტი დახვეწა და მსოფლიომ ფუა-გრა გაიცნო — საფრანგეთის კულინარიული სიმბოლო.

ჩვენი პაშტეტი ფუფუნების საგანი არ არის, მაგრამ გემოთი ფრანგულ დელიკატესს არ ჩამოუვარდება. ყოველ შემთხვევაში, ჩვენ ამის გვჯერა. ის, როგორც სახელწოდებიდან გამომდინარეობს, იქნება ძალიან ნაზი, ხავერდოვანი, მსუბუქი ნაღების გემოთი.

ინგრედიენტები

დამზადება

  1. ღვიძლი საგულდაგულოდ გავრეცხოთ, მოვაცილოთ ყველა ფირფიტა, ნაღვლის სადინარი და სხვა "საეჭვო" ძარღვი, შევამშრალოთ ქაღალდის ან სამზარეულოს პირსახოცით.
  2. ავიღოთ მსხვილი ხახვი და დავჭრათ ნახევარრგოლებად. ხახვი მოვშუშოთ საშუალო ცეცხლზე, მას შემდეგ, რაც ტაფაზე 50 გრ კარაქს გავადნობთ. ჩვენ გვჭირდება, რომ მივიღოთ რბილობა და მსუბუქი ოქროსფერი შეფერილობა. არ დაგვავიწყდეს მორევა, რომ ხახვი არ მიიწვას.
  3. ეს პროცესი დაახლოებით 5-7 წუთი დაგვჭირდება. ვამატებთ დაქუცმაცებულ ან საპრესში გატარებულ ნიორს და ვამზადებთ კიდევ 1 წუთის განმავლობაში. ახლა ვუმატებთ ცეცხლს საშუალომდე, ვდებთ ღვიძლს ტაფაზე და ვწვავთ, თან ვურევთ, დაახლოებით 5-7 წუთი.
  4. ღვიძლის გადახარშვა არ შეიძლება — ჩვენ ხომ არ გვინდა, რომ პაშტეტი გამოვიდეს მშრალი და მარცვლოვანი. ღვიძლი გარედან უნდა გათეთრდეს, ხოლო შიგნიდან ოდნავ მოვარდისფროდ დარჩეს. ტაფას გადმოვდგამთ ცეცხლიდან, შიგთავსს ვაცლით ოდნავ გაციებას და მომავალ პაშტეტს გადავიტანთ ბლენდერის თასში. ვამატებთ ნაღებს, 100 გრ ცივ კარაქს, მარილს, პილპილს და მწვანილებს. მასას ვაქცევთ ბლენდერში, სანამ არ მივიღებთ აბსოლუტურად გლუვ, ერთგვაროვან და ჰაეროვან კონსისტენციას. საჭიროების შემთხვევაში ვასწორებთ გემოს მარილითა და სანელებლებით.
  5. პაშტეტი გადავიტანოთ კონტეინერში ან კერამიკულ ჯამში და ზედაპირი გავასწოროთ ფართო დანით, კოვზით ან კულინარიული სპატულით. გავადნოთ დარჩენილი 50 გრ კარაქი და თანაბრად მოვასხათ პაშტეტის ზედაპირს. ეს დამცავი ფენა ხელს შეუშლის პაშტეტის გამუქებას და გაუხანგრძლივებს მის სიახლეს.
  6. ჭურჭელს დავაფაროთ თავსახური ან საკვები ცელოფანი და შევდგათ მაცივარში დაახლოებით 4-6 საათით, ან უკეთესია — მთელი ღამით. ამ დროის განმავლობაში პაშტეტის გემო აბსოლუტურად ჰარმონიული გახდება, ხოლო თავად ის სრულად გამკვრივდება.
  7. ჩვენი უნაზესი პაშტეტი მივირთვათ ტოსტებთან, პურის ფირფიტებთან (ხლებცებთან), ან გამომშრალ ხრაშუნა ბაგეტთან ერთად. სუფრაზე შესაფერისი იქნება მარცვლოვანი მდოგვი ან მოცვის სოუსი.
  8. სურვილის შემთხვევაში, რეცეპტში შეიძლება ჩავრთოთ დეგლაზირების ეტაპი. მას შემდეგ, რაც შემწვარი ხახვითა და ღვიძლით სავსე ტაფას გადმოვდგამთ ცეცხლიდან — ჩავასხათ მასში ორი სუფრის კოვზი კონიაკი ან ბრენდი. ფრთხილად მოვუკიდოთ ცეცხლი და ვურიოთ 1-2 წუთის განმავლობაში. ეს იქნება პიკანტური და ეფექტური (ეფექტური სანახაობრივად).

ნაზი ქათმის ღვიძლის პაშტეტი



  • პორცია: 12 ადამიანი
  • მომზადება: 20 წუთი
  • დამზადება: 6 საათი
  • კალორიები: 320
  • სირთულე: საშუალო

მსოფლიო დიდება და არისტოკრატული, დახვეწილი კერძის რეპუტაცია პაშტეტებს მოუტანა ელზასის რეგიონმა, რომელიც აღმოსავლეთ საფრანგეთში მდებარეობს. უფრო ზუსტად კი ადგილობრივმა მზარეულმა, ჟან-პიერ კლოზმა. XVIII საუკუნეში მან ბატის ღვიძლის პაშტეტის რეცეპტი დახვეწა და მსოფლიომ ფუა-გრა გაიცნო — საფრანგეთის კულინარიული სიმბოლო.

ჩვენი პაშტეტი ფუფუნების საგანი არ არის, მაგრამ გემოთი ფრანგულ დელიკატესს არ ჩამოუვარდება. ყოველ შემთხვევაში, ჩვენ ამის გვჯერა. ის, როგორც სახელწოდებიდან გამომდინარეობს, იქნება ძალიან ნაზი, ხავერდოვანი, მსუბუქი ნაღების გემოთი.

ინგრედიენტები

დამზადება

  1. ღვიძლი საგულდაგულოდ გავრეცხოთ, მოვაცილოთ ყველა ფირფიტა, ნაღვლის სადინარი და სხვა "საეჭვო" ძარღვი, შევამშრალოთ ქაღალდის ან სამზარეულოს პირსახოცით.
  2. ავიღოთ მსხვილი ხახვი და დავჭრათ ნახევარრგოლებად. ხახვი მოვშუშოთ საშუალო ცეცხლზე, მას შემდეგ, რაც ტაფაზე 50 გრ კარაქს გავადნობთ. ჩვენ გვჭირდება, რომ მივიღოთ რბილობა და მსუბუქი ოქროსფერი შეფერილობა. არ დაგვავიწყდეს მორევა, რომ ხახვი არ მიიწვას.
  3. ეს პროცესი დაახლოებით 5-7 წუთი დაგვჭირდება. ვამატებთ დაქუცმაცებულ ან საპრესში გატარებულ ნიორს და ვამზადებთ კიდევ 1 წუთის განმავლობაში. ახლა ვუმატებთ ცეცხლს საშუალომდე, ვდებთ ღვიძლს ტაფაზე და ვწვავთ, თან ვურევთ, დაახლოებით 5-7 წუთი.
  4. ღვიძლის გადახარშვა არ შეიძლება — ჩვენ ხომ არ გვინდა, რომ პაშტეტი გამოვიდეს მშრალი და მარცვლოვანი. ღვიძლი გარედან უნდა გათეთრდეს, ხოლო შიგნიდან ოდნავ მოვარდისფროდ დარჩეს. ტაფას გადმოვდგამთ ცეცხლიდან, შიგთავსს ვაცლით ოდნავ გაციებას და მომავალ პაშტეტს გადავიტანთ ბლენდერის თასში. ვამატებთ ნაღებს, 100 გრ ცივ კარაქს, მარილს, პილპილს და მწვანილებს. მასას ვაქცევთ ბლენდერში, სანამ არ მივიღებთ აბსოლუტურად გლუვ, ერთგვაროვან და ჰაეროვან კონსისტენციას. საჭიროების შემთხვევაში ვასწორებთ გემოს მარილითა და სანელებლებით.
  5. პაშტეტი გადავიტანოთ კონტეინერში ან კერამიკულ ჯამში და ზედაპირი გავასწოროთ ფართო დანით, კოვზით ან კულინარიული სპატულით. გავადნოთ დარჩენილი 50 გრ კარაქი და თანაბრად მოვასხათ პაშტეტის ზედაპირს. ეს დამცავი ფენა ხელს შეუშლის პაშტეტის გამუქებას და გაუხანგრძლივებს მის სიახლეს.
  6. ჭურჭელს დავაფაროთ თავსახური ან საკვები ცელოფანი და შევდგათ მაცივარში დაახლოებით 4-6 საათით, ან უკეთესია — მთელი ღამით. ამ დროის განმავლობაში პაშტეტის გემო აბსოლუტურად ჰარმონიული გახდება, ხოლო თავად ის სრულად გამკვრივდება.
  7. ჩვენი უნაზესი პაშტეტი მივირთვათ ტოსტებთან, პურის ფირფიტებთან (ხლებცებთან), ან გამომშრალ ხრაშუნა ბაგეტთან ერთად. სუფრაზე შესაფერისი იქნება მარცვლოვანი მდოგვი ან მოცვის სოუსი.
  8. სურვილის შემთხვევაში, რეცეპტში შეიძლება ჩავრთოთ დეგლაზირების ეტაპი. მას შემდეგ, რაც შემწვარი ხახვითა და ღვიძლით სავსე ტაფას გადმოვდგამთ ცეცხლიდან — ჩავასხათ მასში ორი სუფრის კოვზი კონიაკი ან ბრენდი. ფრთხილად მოვუკიდოთ ცეცხლი და ვურიოთ 1-2 წუთის განმავლობაში. ეს იქნება პიკანტური და ეფექტური (ეფექტური სანახაობრივად).

შეიძლება მოგეწონოთ

გამოწერა

დარეგისტრირდით, რომ მიიღოთ ელ-ფოსტით განახლებები ახალ რეცეპტებზე.