ხიჩინი ყველით

ხიჩინი ყველით

ცომეული 0 ბოლო განახლება: Dec 21, 2025 შექმნილია: Dec 21, 2025
ხიჩინი ყველით
  • პორცია: 4 ადამიანი
  • მომზადება: 30 წუთი
  • დამზადება: 30 წუთი
  • კალორია 100 გრამზე: 280
  • სირთულე: ადვილი
დაბეჭდვა

ხიჩინი — თხელი კავკასიური კვერებია შიგთავსით. ხიჩინი ყველით და მწვანილით ძალიან არომატული და ნოყიერი კერძია.

ინგრედიენტები

დამზადება

  1. მომზადებისთვის დაგვჭირდება: კეფირი (იდეალურ შემთხვევაში — აირანი), ფქვილი, მარილი, სოდა, ბრინზა, კამა და ოხრახუში, ასევე კარაქი კვერების (ლეპიოშკების) გადასასმელად.
  2. ფქვილისგან, კეფირისგან, სოდისა და მარილისგან მოზილეთ ნაზი (არამკვრივი) ცომი. ფქვილის რაოდენობა მიახლოებითია და შესაძლოა ცოტა მეტიც დაგჭირდეთ. ცომი კარგად უნდა ათქვიფოთ — რამდენჯერმე დაანარცხეთ მაგიდაზე, შემდეგ კი დაასვენეთ, რათა გახდეს ელასტიური.
  3. კამა და ოხრახუში წვრილად დაჭერით (დაკეპეთ).
  4. მწვანილს დაამატეთ წვრილად დაფხვნილი ბრინზა. ჩანგლით ისე უნდა აურიოთ შიგთავსი, რომ საერთოდ არ დარჩეს ისეთი ნაჭრები, რომლებმაც შეიძლება ცომი გახიოს. ბრინზა მარცვლოვან მდგომარეობამდე უნდა დაიფხვნას.
  5. ცომი დაამუშავეთ და მიეცით მოგრძო ფორმა („ძეხვისებური“), შემდეგ კი გაჭერით 6 თანაბარ ნაწილად. თითოეული ნაჭერი ხელით გააბრტყელეთ პატარა კვერად და მასში მოათავსეთ ზუსტად იმდენივე შიგთავსი, რამდენიც ცომის მოცულობაა.
  6. ცომი შიგთავსის გარშემო მოაგროვეთ და თავი მჭიდროდ მოუკარით.
  7. შიგთავსიანი „კვანძი“ (შეკრული ადგილი) ხელით დააბრტყელეთ და ფრთხილად, წრიული მოძრაობით, ჰაერში (ხელში) დაჭერილი, ისევ კვერის ფორმამდე გააბრტყელეთ.
  8. ძალიან ფრთხილად გააბრტყელეთ შიგთავსიანი კვერი საბრტყელებლით უთხელეს ფენად. სისქე არ უნდა აღემატებოდეს 0,5 სმ-ს, ხოლო დიამეტრი დაახლოებით 20 სმ უნდა იყოს.
  9. მიკროტალღურ ღუმელში გაადნეთ კარაქი მზა ხიჩჭინებზე გადასასმელად.
  10. ხიჩინები გამოაცხვეთ (დაბრაწეთ) მშრალ ტაფაზე. ტაფის გახურების შემდეგ ცეცხლს დაუწიეთ და საშუალო დონეზე დააყენეთ.
  11. ხიჩინები ზედმეტად არ უნდა დაიბრაწოს, მათ ზედაპირზე მხოლოდ მცირე ზომის ყავისფერი ლაქები (ნამწვავები) უნდა გაჩნდეს.
  12. გადმოიღეთ ხიჩინი ტაფიდან თეფშზე და გადაუსვით გამლღვალი კარაქი. სანამ შემდეგი იწვება, მზა ხიჩინს დააფარეთ ფოლგა ან შესაბამისი ზომის თავსახური.
  13. გადმოიღეთ ხიჩინი ტაფიდან თეფშზე და უხვად გადაუსვით გამლღვალი კარაქი. სანამ შემდეგი ხიჩინი იწვება, გამომცხვარს დააფარეთ ფოლგა ან შესაბამისი ზომის თავსახური.
  14. კარაქგადასმულ ხიჩინების დასტას გადააფარეთ ფოლგა და ტილო, აცადეთ ცოტა ხანს, რათა კარგად დარბილდეს და გახდეს ნაზი.
  15. შეგიძლიათ ხიჩინები მიიტანოთ სუფრასთან მთლიანი სახით, ან ერთიანად დაჭრათ მთელი დასტა ნაწილებად. ხიჩინებს ძალიან უხდება არაჟნის სოუსი მწვანილით და ნივრით.

ხიჩინი ყველით



  • პორცია: 4 ადამიანი
  • მომზადება: 30 წუთი
  • დამზადება: 30 წუთი
  • კალორია 100 გრამზე: 280
  • სირთულე: ადვილი

ხიჩინი — თხელი კავკასიური კვერებია შიგთავსით. ხიჩინი ყველით და მწვანილით ძალიან არომატული და ნოყიერი კერძია.

ინგრედიენტები

დამზადება

  1. მომზადებისთვის დაგვჭირდება: კეფირი (იდეალურ შემთხვევაში — აირანი), ფქვილი, მარილი, სოდა, ბრინზა, კამა და ოხრახუში, ასევე კარაქი კვერების (ლეპიოშკების) გადასასმელად.
  2. ფქვილისგან, კეფირისგან, სოდისა და მარილისგან მოზილეთ ნაზი (არამკვრივი) ცომი. ფქვილის რაოდენობა მიახლოებითია და შესაძლოა ცოტა მეტიც დაგჭირდეთ. ცომი კარგად უნდა ათქვიფოთ — რამდენჯერმე დაანარცხეთ მაგიდაზე, შემდეგ კი დაასვენეთ, რათა გახდეს ელასტიური.
  3. კამა და ოხრახუში წვრილად დაჭერით (დაკეპეთ).
  4. მწვანილს დაამატეთ წვრილად დაფხვნილი ბრინზა. ჩანგლით ისე უნდა აურიოთ შიგთავსი, რომ საერთოდ არ დარჩეს ისეთი ნაჭრები, რომლებმაც შეიძლება ცომი გახიოს. ბრინზა მარცვლოვან მდგომარეობამდე უნდა დაიფხვნას.
  5. ცომი დაამუშავეთ და მიეცით მოგრძო ფორმა („ძეხვისებური“), შემდეგ კი გაჭერით 6 თანაბარ ნაწილად. თითოეული ნაჭერი ხელით გააბრტყელეთ პატარა კვერად და მასში მოათავსეთ ზუსტად იმდენივე შიგთავსი, რამდენიც ცომის მოცულობაა.
  6. ცომი შიგთავსის გარშემო მოაგროვეთ და თავი მჭიდროდ მოუკარით.
  7. შიგთავსიანი „კვანძი“ (შეკრული ადგილი) ხელით დააბრტყელეთ და ფრთხილად, წრიული მოძრაობით, ჰაერში (ხელში) დაჭერილი, ისევ კვერის ფორმამდე გააბრტყელეთ.
  8. ძალიან ფრთხილად გააბრტყელეთ შიგთავსიანი კვერი საბრტყელებლით უთხელეს ფენად. სისქე არ უნდა აღემატებოდეს 0,5 სმ-ს, ხოლო დიამეტრი დაახლოებით 20 სმ უნდა იყოს.
  9. მიკროტალღურ ღუმელში გაადნეთ კარაქი მზა ხიჩჭინებზე გადასასმელად.
  10. ხიჩინები გამოაცხვეთ (დაბრაწეთ) მშრალ ტაფაზე. ტაფის გახურების შემდეგ ცეცხლს დაუწიეთ და საშუალო დონეზე დააყენეთ.
  11. ხიჩინები ზედმეტად არ უნდა დაიბრაწოს, მათ ზედაპირზე მხოლოდ მცირე ზომის ყავისფერი ლაქები (ნამწვავები) უნდა გაჩნდეს.
  12. გადმოიღეთ ხიჩინი ტაფიდან თეფშზე და გადაუსვით გამლღვალი კარაქი. სანამ შემდეგი იწვება, მზა ხიჩინს დააფარეთ ფოლგა ან შესაბამისი ზომის თავსახური.
  13. გადმოიღეთ ხიჩინი ტაფიდან თეფშზე და უხვად გადაუსვით გამლღვალი კარაქი. სანამ შემდეგი ხიჩინი იწვება, გამომცხვარს დააფარეთ ფოლგა ან შესაბამისი ზომის თავსახური.
  14. კარაქგადასმულ ხიჩინების დასტას გადააფარეთ ფოლგა და ტილო, აცადეთ ცოტა ხანს, რათა კარგად დარბილდეს და გახდეს ნაზი.
  15. შეგიძლიათ ხიჩინები მიიტანოთ სუფრასთან მთლიანი სახით, ან ერთიანად დაჭრათ მთელი დასტა ნაწილებად. ხიჩინებს ძალიან უხდება არაჟნის სოუსი მწვანილით და ნივრით.

შეიძლება მოგეწონოთ

გამოწერა

დარეგისტრირდით, რომ მიიღოთ ელ-ფოსტით განახლებები ახალ რეცეპტებზე.