- პორცია: 6 ადამიანი
- მომზადება: 5 წუთი
- დამზადება: 30 წუთი
- კალორია 100 გრამზე: 130
- სირთულე:
ადვილი
დაბეჭდვა
ვინეგრეტს ნამდვილ ვიტამინებისა და მიკროელემენტების საგანძურს უწოდებენ. მის შემადგენლობაში შედის მოხარშული და დამარილებული (დამწნილებული) ბოსტნეული, რომელიც შეკმაზულია მზესუმზირის ზეთით. გსურთ, მოამზადოთ გემრიელი და სასარგებლო კერძი სადილისთვის? მოამზადეთ ვინეგრეტი პიკანტური შეკმაზვით.
მიჩნეულია, რომ სახელწოდება "ვინეგრეტი" წარმოიშვა ენობრივი ბარიერის გამო, რომელიც საფრანგეთის მზარეულ მარი ანტუან კარემს (Marie Antoine Carême) და ალექსანდრე I-ის კარის მზარეულებს შორის წარმოიშვა. ლეგენდის თანახმად, კულინარმა დაინახა, როგორ კმაზავდნენ მისთვის უცნობ, ცივი მოხარშული და დამარილებული ბოსტნეულის კერძს ძმრით და წამოიძახა: „Vinaigre“ („ძმარი“). ადგილობრივი მზარეულები, რომლებმაც ფრანგული არ იცოდნენ, უბრალოდ დაეთანხმნენ მას, რამაც კერძის ახალი სახელწოდება წარმოშვა. სალათმა ყველაზე დიდი გავრცელება XIX საუკუნეში მოიპოვა.
ინგრედიენტები
დამზადება
- მოხარშეთ ბოსტნეული:
- კარტოფილი და სტაფილო კანიანად (მუნდირში) მოხარშეთ დარბილებამდე.
- ცალკე ჭურჭელში მოხარშეთ ჭარხალი.
- კარტოფილისა და სტაფილოს მოხარშვას სჭირდება 30–35 წუთი, ხოლო ჭარხალს — 40–50 წუთი.
- დაჭერით ბოსტნეული
- კარტოფილი, სტაფილო და ჭარხალი გაფცქვენით.
- ბოსტნეული დაჭერით ერთნაირ კუბიკებად.
- ასევე დაჭერით მწნილი კიტრი და ხახვი.
- დაჭრილი ჭარხალი მოათავსეთ ცალკე ჭურჭელში და შეკმაზეთ 1 სუფრის კოვზი მცენარეული ზეთით, რათა მან სხვა ინგრედიენტები არ შეღებოს.
- მოამზადეთ შეკმაზვა
- შეურიეთ მზესუმზირის ზეთი, რამდენიმე მწიკვი მარილი, დაფქული შავი პილპილი და შაქარი.
- დაამატეთ მდოგვი და ძმარი. (ძმრის ჩანაცვლება ლიმონის წვენითაც შეგიძლიათ).
- შეურიეთ ინგრედიენტები, სანამ არ მიიღებთ ერთგვაროვანი კონსისტენციის შეკმაზვას.
- ააწყვეთ სალათი
- ყველა მომზადებული ინგრედიენტი მოათავსეთ ღრმა თასში.
- დაამატეთ კონსერვირებული ბარდა და მომზადებული შეკმაზვა.
- აურიეთ ინგრედიენტები და სალათი მიიტანეთ სუფრასთან.
ვინეგრეტი: სასარგებლო სალათის მომზადების რეცეპტი
- პორცია: 6 ადამიანი
- მომზადება: 5 წუთი
- დამზადება: 30 წუთი
- კალორია 100 გრამზე: 130
- სირთულე:
ადვილი
ვინეგრეტს ნამდვილ ვიტამინებისა და მიკროელემენტების საგანძურს უწოდებენ. მის შემადგენლობაში შედის მოხარშული და დამარილებული (დამწნილებული) ბოსტნეული, რომელიც შეკმაზულია მზესუმზირის ზეთით. გსურთ, მოამზადოთ გემრიელი და სასარგებლო კერძი სადილისთვის? მოამზადეთ ვინეგრეტი პიკანტური შეკმაზვით.
მიჩნეულია, რომ სახელწოდება "ვინეგრეტი" წარმოიშვა ენობრივი ბარიერის გამო, რომელიც საფრანგეთის მზარეულ მარი ანტუან კარემს (Marie Antoine Carême) და ალექსანდრე I-ის კარის მზარეულებს შორის წარმოიშვა. ლეგენდის თანახმად, კულინარმა დაინახა, როგორ კმაზავდნენ მისთვის უცნობ, ცივი მოხარშული და დამარილებული ბოსტნეულის კერძს ძმრით და წამოიძახა: „Vinaigre“ („ძმარი“). ადგილობრივი მზარეულები, რომლებმაც ფრანგული არ იცოდნენ, უბრალოდ დაეთანხმნენ მას, რამაც კერძის ახალი სახელწოდება წარმოშვა. სალათმა ყველაზე დიდი გავრცელება XIX საუკუნეში მოიპოვა.
ინგრედიენტები
დამზადება
- მოხარშეთ ბოსტნეული:
- კარტოფილი და სტაფილო კანიანად (მუნდირში) მოხარშეთ დარბილებამდე.
- ცალკე ჭურჭელში მოხარშეთ ჭარხალი.
- კარტოფილისა და სტაფილოს მოხარშვას სჭირდება 30–35 წუთი, ხოლო ჭარხალს — 40–50 წუთი.
- დაჭერით ბოსტნეული
- კარტოფილი, სტაფილო და ჭარხალი გაფცქვენით.
- ბოსტნეული დაჭერით ერთნაირ კუბიკებად.
- ასევე დაჭერით მწნილი კიტრი და ხახვი.
- დაჭრილი ჭარხალი მოათავსეთ ცალკე ჭურჭელში და შეკმაზეთ 1 სუფრის კოვზი მცენარეული ზეთით, რათა მან სხვა ინგრედიენტები არ შეღებოს.
- მოამზადეთ შეკმაზვა
- შეურიეთ მზესუმზირის ზეთი, რამდენიმე მწიკვი მარილი, დაფქული შავი პილპილი და შაქარი.
- დაამატეთ მდოგვი და ძმარი. (ძმრის ჩანაცვლება ლიმონის წვენითაც შეგიძლიათ).
- შეურიეთ ინგრედიენტები, სანამ არ მიიღებთ ერთგვაროვანი კონსისტენციის შეკმაზვას.
- ააწყვეთ სალათი
- ყველა მომზადებული ინგრედიენტი მოათავსეთ ღრმა თასში.
- დაამატეთ კონსერვირებული ბარდა და მომზადებული შეკმაზვა.
- აურიეთ ინგრედიენტები და სალათი მიიტანეთ სუფრასთან.
შეიძლება მოგეწონოთ