- პორცია: 4 ადამიანი
- მომზადება: 0:40:00
- დამზადება: 1:20:00
- კალორიები: 650
- სირთულე:
ადვილი
დაბეჭდვა
ფიდე არის თურქული კულინარიის ერთ-ერთი ყველაზე გამორჩეული და საყვარელი კერძი, რომელიც ხშირად მოიხსენიება როგორც "თურქული პიცა". ის მზადდება სპეციალური, ხელით მოზელილი საფუვრიანი ცომისგან, რომელიც გამოირჩევა თავისი ჰაეროვანი და ამავდროულად ხრაშუნა ტექსტურით.
ფიდეს მთავარი მახასიათებელი მისი ფორმაა — ის არის წაგრძელებული, ნავისებრი.
მას შემდეგ, რაც ცომს მოამზადებენ, ავსებენ მრავალფეროვანი ტოპინგებით. ჩვენს შემთხვევაში, ეს არის კიიმალი (Kıymalı) შიგთავსი: წვნიანი გატარებული ცხვრის ხორცი, რომელიც გამდიდრებულია ხახვით, პომიდვრით, ტკბილი წიწაკით და არომატული თურქული სანელებლებით, როგორიცაა ძირა და ურფას წიწაკა. საბოლოო შტრიხი კი ყველის (ქაშარი ან მოცარელა/ფეტა) დამატებაა, რაც კერძს კრემოვან და სრულყოფილ გემოს აძლევს.
ფიდე იდეალურია მათთვის, ვისაც სურს, ტრადიციული პიცის ნაცვლად, აღმოაჩინოს აღმოსავლური გემოები.
ინგრედიენტები
დამზადება
- საფუარი, შაქარი და ცოტაოდენი ფქვილი შეურიეთ თბილ წყალს და დატოვეთ 5-10 წუთით, სანამ არ აქაფდება. თასში შეურიეთ ფქვილები და მარილი. დაამატეთ საფუვრიანი სითხე და ზეითუნის ზეთი. მოზილეთ ელასტიკური ცომი (დაახლოებით 8-10 წუთი). ცომი მოათავსეთ ზეთმოსმულ თასში, გადააფარეთ და დადგით თბილ ადგილას 1-1.5 საათით, სანამ არ გაორმაგდება ზომაში.
- ტაფაზე მოშუშეთ გატარებული ცხვრის ხორცი. როცა ფერს შეიცვლის, დაამატეთ დაჭრილი ხახვი და წიწაკა. დაამატეთ დაჭრილი პომიდორი, ტომატის პასტა, ყველა სანელებელი, მარილი და პილპილი. მოშუშეთ 5-10 წუთის განმავლობაში, სანამ სითხე არ აორთქლდება. გააცივეთ და შეურიეთ დაჭრილი ოხრახუში და გახეხილი ყველი (თუ შიგთავსში იყენებთ).
- გააცხელეთ ღუმელი მაქსიმალურ ტემპერატურაზე (250°C - 300°C). თუ ქვაზე აცხობთ, ქვაც გააცხელეთ ღუმელში. ამოსული ცომი გაყავით 3-4 ნაწილად. გააბრტყელეთ ოვალურ, წაგრძელებულ ფორმებად. ცომზე ცასასმელი: ცომს გარშემო წაუსვით კვერცხის გულით, იოგურტითა და ზეთით მომზადებული მინანქარი. ცენტრში მოათავსეთ შიგთავსი, ბოლოები გადაკეცეთ შიგნით, რითაც მიიღებთ ნავის ფორმას. აცხვეთ ცხელ ღუმელში 10-15 წუთის განმავლობაში, სანამ კიდეები არ გახდება ოქროსფერი და ხრაშუნა.
თურქული ფიდე
- პორცია: 4 ადამიანი
- მომზადება: 0:40:00
- დამზადება: 1:20:00
- კალორიები: 650
- სირთულე:
ადვილი
ფიდე არის თურქული კულინარიის ერთ-ერთი ყველაზე გამორჩეული და საყვარელი კერძი, რომელიც ხშირად მოიხსენიება როგორც "თურქული პიცა". ის მზადდება სპეციალური, ხელით მოზელილი საფუვრიანი ცომისგან, რომელიც გამოირჩევა თავისი ჰაეროვანი და ამავდროულად ხრაშუნა ტექსტურით.
ფიდეს მთავარი მახასიათებელი მისი ფორმაა — ის არის წაგრძელებული, ნავისებრი.
მას შემდეგ, რაც ცომს მოამზადებენ, ავსებენ მრავალფეროვანი ტოპინგებით. ჩვენს შემთხვევაში, ეს არის კიიმალი (Kıymalı) შიგთავსი: წვნიანი გატარებული ცხვრის ხორცი, რომელიც გამდიდრებულია ხახვით, პომიდვრით, ტკბილი წიწაკით და არომატული თურქული სანელებლებით, როგორიცაა ძირა და ურფას წიწაკა. საბოლოო შტრიხი კი ყველის (ქაშარი ან მოცარელა/ფეტა) დამატებაა, რაც კერძს კრემოვან და სრულყოფილ გემოს აძლევს.
ფიდე იდეალურია მათთვის, ვისაც სურს, ტრადიციული პიცის ნაცვლად, აღმოაჩინოს აღმოსავლური გემოები.
ინგრედიენტები
დამზადება
- საფუარი, შაქარი და ცოტაოდენი ფქვილი შეურიეთ თბილ წყალს და დატოვეთ 5-10 წუთით, სანამ არ აქაფდება. თასში შეურიეთ ფქვილები და მარილი. დაამატეთ საფუვრიანი სითხე და ზეითუნის ზეთი. მოზილეთ ელასტიკური ცომი (დაახლოებით 8-10 წუთი). ცომი მოათავსეთ ზეთმოსმულ თასში, გადააფარეთ და დადგით თბილ ადგილას 1-1.5 საათით, სანამ არ გაორმაგდება ზომაში.
- ტაფაზე მოშუშეთ გატარებული ცხვრის ხორცი. როცა ფერს შეიცვლის, დაამატეთ დაჭრილი ხახვი და წიწაკა. დაამატეთ დაჭრილი პომიდორი, ტომატის პასტა, ყველა სანელებელი, მარილი და პილპილი. მოშუშეთ 5-10 წუთის განმავლობაში, სანამ სითხე არ აორთქლდება. გააცივეთ და შეურიეთ დაჭრილი ოხრახუში და გახეხილი ყველი (თუ შიგთავსში იყენებთ).
- გააცხელეთ ღუმელი მაქსიმალურ ტემპერატურაზე (250°C - 300°C). თუ ქვაზე აცხობთ, ქვაც გააცხელეთ ღუმელში. ამოსული ცომი გაყავით 3-4 ნაწილად. გააბრტყელეთ ოვალურ, წაგრძელებულ ფორმებად. ცომზე ცასასმელი: ცომს გარშემო წაუსვით კვერცხის გულით, იოგურტითა და ზეთით მომზადებული მინანქარი. ცენტრში მოათავსეთ შიგთავსი, ბოლოები გადაკეცეთ შიგნით, რითაც მიიღებთ ნავის ფორმას. აცხვეთ ცხელ ღუმელში 10-15 წუთის განმავლობაში, სანამ კიდეები არ გახდება ოქროსფერი და ხრაშუნა.
შეიძლება მოგეწონოთ