- პორცია: 14 ადამიანი
- მომზადება: -
- დამზადება: 1 დღე 12 სა
- კალორიები: 202
- სირთულე:
საშუალო
დაბეჭდვა
სალტისონი ღორის თავისგან: დეტალური რეცეპტი. მოამზადეთ ტრადიციული ზელცი 6-საათიანი ხარშვით, ნიორითა და სანელებლებით შეზავებით, კუჭში ფარშირებითა და პრესირებით. ნამდვილი ნოყიერი დელიკატესი!
ინგრედიენტები
დამზადება
- მოამზადეთ ყველა საჭირო ინგრედიენტი. ღორის თავი დაანაწევრეთ (დარუბეთ) ნაჭრებად და დაალბეთ მთელი ღამით ცივ წყალში.
- აიღეთ ღორის კუჭი. ის, როგორც ჩანს, მაღაზიაში იყიდეთ ხორცკომბინატისგან გაყინული სახით და როდესაც გალღვა, აღმოჩნდა, რომ გადაჭრილი იყო (ეტყობა, მის გატენვას არ აპირებდნენ)!ე.ი. — მოგვიწევს მისი შემდეგ შეკერვა!
- ღორის კუჭი გამდინარე წყალში გულდასმით გარეცხეთ და ისიც დაალბეთ წყალში მთელი ღამით.
- დილით ღორის თავის ნაჭრები კარგად გარეცხეთ რამდენიმე წყალში და გაასუფთავეთ.
- ღორის თავის ნაჭრები მოათავსეთ შესაბამისი ზომის ქვაბში, დაასხით ცივი წყალი და დადგით მოსახარშად 6 საათის განმავლობაში.
- არ დაგავიწყდეთ ქაფქირით ან კოვზით მოხადოთ ადუღებისას წარმოქმნილი ქაფი.
- კუჭი გარეცხეთ.ლორწოვანი ფენის მოცილება: მოაცალეთ მას ლორწოს ფენა. მე უბრალოდ წამოვწიე ლორწოს ფენა კიდიდან და ნელ-ნელა მოვქაჩე, ვცდილობდი არ გამეხია. ეს პროცესი რაღაცით ტყავის გატყავებას ჰგავს.
- გადაიტანეთ კუჭი ჯამში.დაასხით წყალი, დაამატეთ ძმარი და დაფნის ფოთოლი. დატოვეთ გრილ ადგილას დასამარინადებლად — ის ჯერ არ დაგვჭირდება. ეს პროცესი ხელს შეუწყობს კუჭისთვის დამახასიათებელი სუნის მოცილებას.
- ხორცის მომზადებამდე 2-3 საათით ადრე ღორის თავის ნაჭრებიან ქვაბში დაამატეთ: გასუფთავებული სტაფილო და ხახვი (მთლიანად), დაფნის ფოთოლი.
- დაამატეთ მარილი (ბევრი) — საჭიროა ოდნავ გადამლაშება, რათა მოხარშული ხორცი არ იყოს უგემური (უსუსური).
- 6 საათის შემდეგ ხორცი მზად არის!
- ამოიღეთ ხორცი ქვაბიდან და დატოვეთ გასაცივებლად.
- როდესაც ღორის თავი გაცივდება, ხორცი ძვლებისგან გამოაცალკევეთ (გამოაცალეთ).
- ძვლებისგან და ტყავისგან (შკურისგან) გამოცალკევებული ხორცი და ღორის ქონი (სალო) დაჭერით საშუალო ზომის ნაჭრებად. ფოტოზე ჩანს მოხარშული ხორცის, ქონის (სალოს) და ღორის ყურის ნაჭრები.
- შემდეგი ეტაპისთვის დაგვჭირდება ნიორი და მარინირებული კუჭი.
- კუჭი ამოატრიალეთ — ლორწოს ფენა დატოვეთ გარედან, ხოლო ქონიანი ფენა — შიგნით. შეკერეთ კუჭი, დატოვეთ მხოლოდ ერთი ნახვრეტი გულსართის (ნაჩინკის) შესავსებად. ნიორი გაათავისუფლეთ ქერქისგან და გაატარეთ საწნეხში (პრესში).
- დაჭრილ ხორცსა და ქონს დაამატეთ საწნეხში გატარებული ნიორი და შავი დაფქული პილპილი. აურიეთ.
- ამოავსეთ ღორის კუჭი გულსართით, მაგრამ არა მჭიდროდ — ის მომზადების პროცესში იკუმშება და შეიძლება გაიხეს.
- შეკერეთ ბოლო ნახვრეტიც.
- ღორის კუჭი გადმოიღეთ საცხობ ფირფიტაზე (პროტივენზე) და შედგით ღუმელში, რომელიც გაცხელებულია 180°C-მდე, დაახლოებით 1.5 საათის განმავლობაში. დრო მითითებულია მიახლოებით, ორიენტირდით თქვენი ტექნიკის მუშაობაზე. (ღუმელების მუშაობის შესახებ წაიკითხეთ ცალკე სტატიაში, რეცეპტის ბოლოს).
- მითითებული დროის გასვლის შემდეგ ამოიღეთ საცხობი ფირფიტა.
- ფარშირებული (გულსართით სავსე) ღორის კუჭი მოათავსეთ პრესის ქვეშ. დატოვეთ გრილ ადგილას მთელი ღამით.
- დილით დაჭერით ნაჭრებად და მიირთვით სიამოვნებით. ეს არის ძალიან კალორიული პროდუქტი — ნუ გაგიტაცებთ ზედმეტად. მაგრამ რა გემრიელია! გემრიელად მიირთვით!
- გილოცავთ! თქვენ დაასრულეთ ტრადიციული სალტისონის (ზელცის) მომზადება ღორის თავისგან!
სალტისონი (ზელცი) ღორის თავისგან (მოთავსებული კუჭში/ქეჩოში)
- პორცია: 14 ადამიანი
- მომზადება: -
- დამზადება: 1 დღე 12 სა
- კალორიები: 202
- სირთულე:
საშუალო
სალტისონი ღორის თავისგან: დეტალური რეცეპტი. მოამზადეთ ტრადიციული ზელცი 6-საათიანი ხარშვით, ნიორითა და სანელებლებით შეზავებით, კუჭში ფარშირებითა და პრესირებით. ნამდვილი ნოყიერი დელიკატესი!
ინგრედიენტები
დამზადება
- მოამზადეთ ყველა საჭირო ინგრედიენტი. ღორის თავი დაანაწევრეთ (დარუბეთ) ნაჭრებად და დაალბეთ მთელი ღამით ცივ წყალში.
- აიღეთ ღორის კუჭი. ის, როგორც ჩანს, მაღაზიაში იყიდეთ ხორცკომბინატისგან გაყინული სახით და როდესაც გალღვა, აღმოჩნდა, რომ გადაჭრილი იყო (ეტყობა, მის გატენვას არ აპირებდნენ)!ე.ი. — მოგვიწევს მისი შემდეგ შეკერვა!
- ღორის კუჭი გამდინარე წყალში გულდასმით გარეცხეთ და ისიც დაალბეთ წყალში მთელი ღამით.
- დილით ღორის თავის ნაჭრები კარგად გარეცხეთ რამდენიმე წყალში და გაასუფთავეთ.
- ღორის თავის ნაჭრები მოათავსეთ შესაბამისი ზომის ქვაბში, დაასხით ცივი წყალი და დადგით მოსახარშად 6 საათის განმავლობაში.
- არ დაგავიწყდეთ ქაფქირით ან კოვზით მოხადოთ ადუღებისას წარმოქმნილი ქაფი.
- კუჭი გარეცხეთ.ლორწოვანი ფენის მოცილება: მოაცალეთ მას ლორწოს ფენა. მე უბრალოდ წამოვწიე ლორწოს ფენა კიდიდან და ნელ-ნელა მოვქაჩე, ვცდილობდი არ გამეხია. ეს პროცესი რაღაცით ტყავის გატყავებას ჰგავს.
- გადაიტანეთ კუჭი ჯამში.დაასხით წყალი, დაამატეთ ძმარი და დაფნის ფოთოლი. დატოვეთ გრილ ადგილას დასამარინადებლად — ის ჯერ არ დაგვჭირდება. ეს პროცესი ხელს შეუწყობს კუჭისთვის დამახასიათებელი სუნის მოცილებას.
- ხორცის მომზადებამდე 2-3 საათით ადრე ღორის თავის ნაჭრებიან ქვაბში დაამატეთ: გასუფთავებული სტაფილო და ხახვი (მთლიანად), დაფნის ფოთოლი.
- დაამატეთ მარილი (ბევრი) — საჭიროა ოდნავ გადამლაშება, რათა მოხარშული ხორცი არ იყოს უგემური (უსუსური).
- 6 საათის შემდეგ ხორცი მზად არის!
- ამოიღეთ ხორცი ქვაბიდან და დატოვეთ გასაცივებლად.
- როდესაც ღორის თავი გაცივდება, ხორცი ძვლებისგან გამოაცალკევეთ (გამოაცალეთ).
- ძვლებისგან და ტყავისგან (შკურისგან) გამოცალკევებული ხორცი და ღორის ქონი (სალო) დაჭერით საშუალო ზომის ნაჭრებად. ფოტოზე ჩანს მოხარშული ხორცის, ქონის (სალოს) და ღორის ყურის ნაჭრები.
- შემდეგი ეტაპისთვის დაგვჭირდება ნიორი და მარინირებული კუჭი.
- კუჭი ამოატრიალეთ — ლორწოს ფენა დატოვეთ გარედან, ხოლო ქონიანი ფენა — შიგნით. შეკერეთ კუჭი, დატოვეთ მხოლოდ ერთი ნახვრეტი გულსართის (ნაჩინკის) შესავსებად. ნიორი გაათავისუფლეთ ქერქისგან და გაატარეთ საწნეხში (პრესში).
- დაჭრილ ხორცსა და ქონს დაამატეთ საწნეხში გატარებული ნიორი და შავი დაფქული პილპილი. აურიეთ.
- ამოავსეთ ღორის კუჭი გულსართით, მაგრამ არა მჭიდროდ — ის მომზადების პროცესში იკუმშება და შეიძლება გაიხეს.
- შეკერეთ ბოლო ნახვრეტიც.
- ღორის კუჭი გადმოიღეთ საცხობ ფირფიტაზე (პროტივენზე) და შედგით ღუმელში, რომელიც გაცხელებულია 180°C-მდე, დაახლოებით 1.5 საათის განმავლობაში. დრო მითითებულია მიახლოებით, ორიენტირდით თქვენი ტექნიკის მუშაობაზე. (ღუმელების მუშაობის შესახებ წაიკითხეთ ცალკე სტატიაში, რეცეპტის ბოლოს).
- მითითებული დროის გასვლის შემდეგ ამოიღეთ საცხობი ფირფიტა.
- ფარშირებული (გულსართით სავსე) ღორის კუჭი მოათავსეთ პრესის ქვეშ. დატოვეთ გრილ ადგილას მთელი ღამით.
- დილით დაჭერით ნაჭრებად და მიირთვით სიამოვნებით. ეს არის ძალიან კალორიული პროდუქტი — ნუ გაგიტაცებთ ზედმეტად. მაგრამ რა გემრიელია! გემრიელად მიირთვით!
- გილოცავთ! თქვენ დაასრულეთ ტრადიციული სალტისონის (ზელცის) მომზადება ღორის თავისგან!
შეიძლება მოგეწონოთ