- პორცია: 4 ადამიანი
- მომზადება: -
- დამზადება: -
- კალორია 100 გრამზე: -
- სირთულე:
საშუალო
დაბეჭდვა
კოვრიგა რუსეთში მრგვალ პურს ერქვა. არსებობს კოვრიგის რეცეპტები როგორც ხორბლის, ისე ჭვავის ფქვილით. ქვემოთ წარმოდგენილია ორი ვარიანტი.
ინგრედიენტები
დამზადება
- ოპარას მომზადება (საფუვრის საწყისი მასა): საფუარი გახსენით წყალში, შეურიეთ ფქვილს და ზილეთ საშუალო სიჩქარით სამი წუთის განმავლობაში. დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე ორმაგ მოცულობამდე ასაფუებლად, შემდეგ კი შედგით მაცივარში 10–12 საათით.
- ძირითადი ცომის მოზელა: თაფლი და საფუარი გახსენით თბილ წყალში, შეურიეთ ოპარას და ათქვიფეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.ფქვილი შეურიეთ მარილს და რამდენიმე ეტაპად შეურიეთ ოპარას.მოზილეთ ცომი შემდეგი სქემით: 4 წუთი დაბალ სიჩქარეზე, ორი წუთი მაღალ სიჩქარეზე.დაამატეთ ზეითუნის ზეთი და ზილეთ კიდევ 2–3 წუთი დაბალ სიჩქარეზე.
- ფორმირება და აფუება: მზა ცომი დატოვეთ ასაფუებლად 45 წუთით, გადაკეცეთ კონვერტის ფორმით და დატოვეთ კიდევ 45 წუთით.შემდეგ ხელებსა და საჭრელ დაფაზე წაუსვით ზეითუნის ზეთი, გადმოიღეთ ცომი და კიდევ ერთხელ გადაკეცეთ კონვერტის ფორმით.აცადეთ ცომს ხუთი წუთით დასვენება, შემდეგ დაამრგვალეთ ბურთის ფორმით და დადეთ გასაფუებლად დაახლოებით ერთი საათის განმავლობაში (მოცულობის 2,5–3-ჯერ გაზრდამდე).
- ცხობა: აცხვეთ 220 C - მდე გახურებულ ღუმელში ორთქლით პირველი 5–7 წუთის განმავლობაში.შემდეგ შეამცირეთ ტემპერატურა 190 C - მდე და მიიყვანეთ პური მზადყოფნამდე (ჩვეულებრივ კიდევ 25–30 წუთი).ცხობის წინ პურს მოაყარეთ ფქვილი და გაუკეთეთ ჩანაჭდევები (ნაძერწები).მზა პური ბადეზე გააცივეთ, სელის ხელსახოცით გადაფარებული.
ხორბლის კოვრიგის (მრგვალი პურის) რეცეპტი მთელმარცვლოვანი ფქვილით
- პორცია: 4 ადამიანი
- მომზადება: -
- დამზადება: -
- კალორია 100 გრამზე: -
- სირთულე:
საშუალო
კოვრიგა რუსეთში მრგვალ პურს ერქვა. არსებობს კოვრიგის რეცეპტები როგორც ხორბლის, ისე ჭვავის ფქვილით. ქვემოთ წარმოდგენილია ორი ვარიანტი.
ინგრედიენტები
დამზადება
- ოპარას მომზადება (საფუვრის საწყისი მასა): საფუარი გახსენით წყალში, შეურიეთ ფქვილს და ზილეთ საშუალო სიჩქარით სამი წუთის განმავლობაში. დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე ორმაგ მოცულობამდე ასაფუებლად, შემდეგ კი შედგით მაცივარში 10–12 საათით.
- ძირითადი ცომის მოზელა: თაფლი და საფუარი გახსენით თბილ წყალში, შეურიეთ ოპარას და ათქვიფეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.ფქვილი შეურიეთ მარილს და რამდენიმე ეტაპად შეურიეთ ოპარას.მოზილეთ ცომი შემდეგი სქემით: 4 წუთი დაბალ სიჩქარეზე, ორი წუთი მაღალ სიჩქარეზე.დაამატეთ ზეითუნის ზეთი და ზილეთ კიდევ 2–3 წუთი დაბალ სიჩქარეზე.
- ფორმირება და აფუება: მზა ცომი დატოვეთ ასაფუებლად 45 წუთით, გადაკეცეთ კონვერტის ფორმით და დატოვეთ კიდევ 45 წუთით.შემდეგ ხელებსა და საჭრელ დაფაზე წაუსვით ზეითუნის ზეთი, გადმოიღეთ ცომი და კიდევ ერთხელ გადაკეცეთ კონვერტის ფორმით.აცადეთ ცომს ხუთი წუთით დასვენება, შემდეგ დაამრგვალეთ ბურთის ფორმით და დადეთ გასაფუებლად დაახლოებით ერთი საათის განმავლობაში (მოცულობის 2,5–3-ჯერ გაზრდამდე).
- ცხობა: აცხვეთ 220 C - მდე გახურებულ ღუმელში ორთქლით პირველი 5–7 წუთის განმავლობაში.შემდეგ შეამცირეთ ტემპერატურა 190 C - მდე და მიიყვანეთ პური მზადყოფნამდე (ჩვეულებრივ კიდევ 25–30 წუთი).ცხობის წინ პურს მოაყარეთ ფქვილი და გაუკეთეთ ჩანაჭდევები (ნაძერწები).მზა პური ბადეზე გააცივეთ, სელის ხელსახოცით გადაფარებული.
შეიძლება მოგეწონოთ