- პორცია: -
- მომზადება: -
- დამზადება: -
- კალორია 100 გრამზე: -
- სირთულე:
საშუალო
დაბეჭდვა
ჭვავის და ხორბლის ბაგეტი ალაოზე
ეს არის საოცარი, წარმატებული და უგემრიელესი პურის რეცეპტი, რომელიც სწრაფად იქცევა ოჯახის ფავორიტად. ბაგეტი მზადდება ჭვავის და ხორბლის ფქვილის ნარევით, რაც მას განსაკუთრებულ სიმსუბუქესთან ერთად სიმდიდრესა და დამახასიათებელ არომატს მატებს.
✨ გამორჩეული მახასიათებლები:
ალაო (ფერმენტირებული ჭვავის): ალაოს გამოყენება ცომს ანიჭებს მუქ ფერს, ოდნავ მოტკბო გემოს და იმ ღრმა არომატს, რომელიც ასე უყვართ ჭვავის პურის მოყვარულებს.
ტექსტურა: მიღებული ცომი არის რბილი, თითქმის არაწებოვანი და შესანიშნავად ინარჩუნებს ფორმას. მზა ბაგეტს აქვს ხრაშუნა ქერქი და ნაზი, ფოროვანი გული.
დამატებითი ინგრედიენტები: რეცეპტი გამდიდრებულია ქიშმიშით და ქინძით/კოინდრით (სურვილისამებრ), რაც პურის გემოს განსაკუთრებულ პიკანტურობას მატებს.
მოსაყრელი მასა: ბაგეტის ზედაპირი დაფარულია მაცდური ნარევით, რომელიც შედგება ყაყაჩოს თესლის, სეზამისა და სპეციალური სანელებლების კომბინაციისგან, რაც პურს ვიზუალურად მიმზიდველსა და არომატულს ხდის.
ეს პური იდეალურია ყოველდღიური სუფრისთვის და მისი დამახასიათებელი გემო შესანიშნავად ერწყმის როგორც ტკბილ, ისე მლაშე კერძებს.
ინგრედიენტები
დამზადება
- ცომის მომზადება (ინსტრუქცია)
- ცომისთვის: ვააქტიურებთ მშრალ საფუარს. ამისთვის შევურიოთ მშრალი საფუარი და შაქარი, დავამატოთ 250 გრამი თბილი წყალი და მოვურიოთ. საფუვრიანი ნარევით სავსე ჭურჭელი გადავაფაროთ და დავტოვოთ თბილ ადგილას 15 წუთით, ან სანამ არ წარმოიქმნება ქაფიანი „ქუდი“.
- ალაოს დაყენება: ცალკე ჭურჭელში ალაოს დავასხათ მდუღარე წყალი (დარჩენილი 70 გრამი წყალი), ყველაფერს მოვურიოთ და მივცეთ ალაოს ოთახის ტემპერატურამდე გაგრილების საშუალება. სურვილის შემთხვევაში, ალაოს შეიძლება დაემატოს 1/2 ჩაის კოვზი ქინძი/კოინდრი.
- ცალკე ჭურჭელში ვურევთ ფქვილის ორ სახეობას (ხორბლის და ჭვავის) და მარილს. ამ ეტაპზე მე დავამატე გარეცხილი და გამშრალებული ქიშმიში.
- ვასხამთ საფუარიან ნარევს და ალაოს დაყენებულ მასას (ან ალაოს ნახარშს). ვზილავთ ცომს.
- ზელვის ბოლოს ვამატებთ მცენარეულ ზეთს. საბოლოოდ ვზილავთ ცომს. ცომი გამოდის სასიამოვნო: რბილი, თითქმის არ ეწებება, არ სვრის ხელებსა და ჭურჭელს, კარგად ინარჩუნებს ფორმას. ცომიან ჭურჭელს გადავაფარებთ და ვტოვებთ თბილ ადგილას ასაფუებლად 40-50 წუთის განმავლობაში.
- აი ასე "წამოიზარდა" ცომი. ვაკეთებთ დაზელვას (ანუ, ჰაერის გამოსაშვებად ხელახლა ვზელავთ), ისევ გადავაფარებთ და ვაცდით, რომ ცომი კიდევ ერთხელ გაფუვდეს თბილ ადგილას (კიდევ 40-50 წუთი).
- მზა ცომს ვყოფთ 3 ნაწილად. მოსაფრქვევად მე გამოვიყენე მცირე რაოდენობით ჭვავის ფქვილი, ფაქტობრივად, თითოეული ნაწილისთვის (ბლანკისთვის) ერთი მწიკვი ფქვილი.
- თითოეული ნაწილისგან ვაფორმებთ ბაგეტებს თქვენთვის მოსახერხებელი მეთოდით (ან ფორმა მივცეთ ბაგეტებს თქვენთვის სასურველი გზით).
- უჯრაზე (ან მაგიდაზე) ვურევთ მოსაყრელი მასის ინგრედიენტებს: ყაყაჩოს თესლს, სეზამს/კუნჟუტს. მე დავამატე მსხვილად დაფქული სანელებელი "მექსიკური ნარევი". თუ ალაოს ნახარშს დაუმატეთ ქინძი/კოინდრი, მოსაყრელ ნარევსაც შეიძლება დაემატოს ერთი მწიკვი ქინძი, რაც მეც გავაკეთე. იმისთვის, რომ მოსაყრელი მასა კარგად მიეკროს ბაგეტებს, სველი ხელებით დავანამებთ ბაგეტების ზედაპირს, შემდეგ კი ბაგეტებს ამოვავლებთ მოსაყრელ მასაში, მსუბუქად დაჭერით.
- მომზადებულ ბაგეტებს ვდებთ საცხობ ფირფიტაზე, რომელზეც დაფენილია საცხობი ქაღალდი (ქაღალდი ავიღოთ ზღვარით/ნაკეცისთვის). ქაღალდისგან ბაგეტებს შორის ვაკეთებთ კიდეებს/ბორტებს. აფუების დროისთვის ბაგეტები ერთმანეთთან მჭიდროდ უნდა დავალაგოთ. ამგვარად, ბაგეტები გაიზრდებიან სიმაღლეში და არა სიგანეში :) საცხობ ფირფიტას ბლანკებით დავფარავთ და ვტოვებთ თბილ ადგილას ასაფუებლად 30-40 წუთის განმავლობაში. ამ დროის განმავლობაში ბატონები (ბაგეტები) კარგად მოიმატებენ მოცულობაში.
- ღუმელს ვაცხელებთ 250 გრადუსამდე ტემპერატურაზე. სანამ ბაგეტებს ღუმელში შევდგამთ, გავწიოთ ისინი ერთმანეთისგან, ფრთხილად მოვქაჩოთ ქაღალდის ერთი კიდე, რათა ქაღალდის ბორტები გაქრეს. ბაგეტებზე დანით ვაკეთებთ ირიბ ღრმა ჩანაჭდევებს. პირველი 10 წუთის განმავლობაში ვაცხობთ 250 გრადუსზე ორთქლით. შემდეგ ვამცირებთ ტემპერატურას 200 გრადუსამდე და ვაცხობთ ორთქლის გარეშე კიდევ 40 წუთის განმავლობაში, ან სანამ არ გამზადდება.
- მზა ბაგეტებს გადმოვიღებთ საცხობი ფურცლიდან და ვაგრილებთ ცხაურაზე (სამზარეულო ბადეზე) ქსოვილის ხელსახოცის ქვეშ.
ჭვავის და ხორბლის ბაგეტი ალაოზე
- პორცია: -
- მომზადება: -
- დამზადება: -
- კალორია 100 გრამზე: -
- სირთულე:
საშუალო
ჭვავის და ხორბლის ბაგეტი ალაოზე
ეს არის საოცარი, წარმატებული და უგემრიელესი პურის რეცეპტი, რომელიც სწრაფად იქცევა ოჯახის ფავორიტად. ბაგეტი მზადდება ჭვავის და ხორბლის ფქვილის ნარევით, რაც მას განსაკუთრებულ სიმსუბუქესთან ერთად სიმდიდრესა და დამახასიათებელ არომატს მატებს.
✨ გამორჩეული მახასიათებლები:
ალაო (ფერმენტირებული ჭვავის): ალაოს გამოყენება ცომს ანიჭებს მუქ ფერს, ოდნავ მოტკბო გემოს და იმ ღრმა არომატს, რომელიც ასე უყვართ ჭვავის პურის მოყვარულებს.
ტექსტურა: მიღებული ცომი არის რბილი, თითქმის არაწებოვანი და შესანიშნავად ინარჩუნებს ფორმას. მზა ბაგეტს აქვს ხრაშუნა ქერქი და ნაზი, ფოროვანი გული.
დამატებითი ინგრედიენტები: რეცეპტი გამდიდრებულია ქიშმიშით და ქინძით/კოინდრით (სურვილისამებრ), რაც პურის გემოს განსაკუთრებულ პიკანტურობას მატებს.
მოსაყრელი მასა: ბაგეტის ზედაპირი დაფარულია მაცდური ნარევით, რომელიც შედგება ყაყაჩოს თესლის, სეზამისა და სპეციალური სანელებლების კომბინაციისგან, რაც პურს ვიზუალურად მიმზიდველსა და არომატულს ხდის.
ეს პური იდეალურია ყოველდღიური სუფრისთვის და მისი დამახასიათებელი გემო შესანიშნავად ერწყმის როგორც ტკბილ, ისე მლაშე კერძებს.
ინგრედიენტები
დამზადება
- ცომის მომზადება (ინსტრუქცია)
- ცომისთვის: ვააქტიურებთ მშრალ საფუარს. ამისთვის შევურიოთ მშრალი საფუარი და შაქარი, დავამატოთ 250 გრამი თბილი წყალი და მოვურიოთ. საფუვრიანი ნარევით სავსე ჭურჭელი გადავაფაროთ და დავტოვოთ თბილ ადგილას 15 წუთით, ან სანამ არ წარმოიქმნება ქაფიანი „ქუდი“.
- ალაოს დაყენება: ცალკე ჭურჭელში ალაოს დავასხათ მდუღარე წყალი (დარჩენილი 70 გრამი წყალი), ყველაფერს მოვურიოთ და მივცეთ ალაოს ოთახის ტემპერატურამდე გაგრილების საშუალება. სურვილის შემთხვევაში, ალაოს შეიძლება დაემატოს 1/2 ჩაის კოვზი ქინძი/კოინდრი.
- ცალკე ჭურჭელში ვურევთ ფქვილის ორ სახეობას (ხორბლის და ჭვავის) და მარილს. ამ ეტაპზე მე დავამატე გარეცხილი და გამშრალებული ქიშმიში.
- ვასხამთ საფუარიან ნარევს და ალაოს დაყენებულ მასას (ან ალაოს ნახარშს). ვზილავთ ცომს.
- ზელვის ბოლოს ვამატებთ მცენარეულ ზეთს. საბოლოოდ ვზილავთ ცომს. ცომი გამოდის სასიამოვნო: რბილი, თითქმის არ ეწებება, არ სვრის ხელებსა და ჭურჭელს, კარგად ინარჩუნებს ფორმას. ცომიან ჭურჭელს გადავაფარებთ და ვტოვებთ თბილ ადგილას ასაფუებლად 40-50 წუთის განმავლობაში.
- აი ასე "წამოიზარდა" ცომი. ვაკეთებთ დაზელვას (ანუ, ჰაერის გამოსაშვებად ხელახლა ვზელავთ), ისევ გადავაფარებთ და ვაცდით, რომ ცომი კიდევ ერთხელ გაფუვდეს თბილ ადგილას (კიდევ 40-50 წუთი).
- მზა ცომს ვყოფთ 3 ნაწილად. მოსაფრქვევად მე გამოვიყენე მცირე რაოდენობით ჭვავის ფქვილი, ფაქტობრივად, თითოეული ნაწილისთვის (ბლანკისთვის) ერთი მწიკვი ფქვილი.
- თითოეული ნაწილისგან ვაფორმებთ ბაგეტებს თქვენთვის მოსახერხებელი მეთოდით (ან ფორმა მივცეთ ბაგეტებს თქვენთვის სასურველი გზით).
- უჯრაზე (ან მაგიდაზე) ვურევთ მოსაყრელი მასის ინგრედიენტებს: ყაყაჩოს თესლს, სეზამს/კუნჟუტს. მე დავამატე მსხვილად დაფქული სანელებელი "მექსიკური ნარევი". თუ ალაოს ნახარშს დაუმატეთ ქინძი/კოინდრი, მოსაყრელ ნარევსაც შეიძლება დაემატოს ერთი მწიკვი ქინძი, რაც მეც გავაკეთე. იმისთვის, რომ მოსაყრელი მასა კარგად მიეკროს ბაგეტებს, სველი ხელებით დავანამებთ ბაგეტების ზედაპირს, შემდეგ კი ბაგეტებს ამოვავლებთ მოსაყრელ მასაში, მსუბუქად დაჭერით.
- მომზადებულ ბაგეტებს ვდებთ საცხობ ფირფიტაზე, რომელზეც დაფენილია საცხობი ქაღალდი (ქაღალდი ავიღოთ ზღვარით/ნაკეცისთვის). ქაღალდისგან ბაგეტებს შორის ვაკეთებთ კიდეებს/ბორტებს. აფუების დროისთვის ბაგეტები ერთმანეთთან მჭიდროდ უნდა დავალაგოთ. ამგვარად, ბაგეტები გაიზრდებიან სიმაღლეში და არა სიგანეში :) საცხობ ფირფიტას ბლანკებით დავფარავთ და ვტოვებთ თბილ ადგილას ასაფუებლად 30-40 წუთის განმავლობაში. ამ დროის განმავლობაში ბატონები (ბაგეტები) კარგად მოიმატებენ მოცულობაში.
- ღუმელს ვაცხელებთ 250 გრადუსამდე ტემპერატურაზე. სანამ ბაგეტებს ღუმელში შევდგამთ, გავწიოთ ისინი ერთმანეთისგან, ფრთხილად მოვქაჩოთ ქაღალდის ერთი კიდე, რათა ქაღალდის ბორტები გაქრეს. ბაგეტებზე დანით ვაკეთებთ ირიბ ღრმა ჩანაჭდევებს. პირველი 10 წუთის განმავლობაში ვაცხობთ 250 გრადუსზე ორთქლით. შემდეგ ვამცირებთ ტემპერატურას 200 გრადუსამდე და ვაცხობთ ორთქლის გარეშე კიდევ 40 წუთის განმავლობაში, ან სანამ არ გამზადდება.
- მზა ბაგეტებს გადმოვიღებთ საცხობი ფურცლიდან და ვაგრილებთ ცხაურაზე (სამზარეულო ბადეზე) ქსოვილის ხელსახოცის ქვეშ.
შეიძლება მოგეწონოთ