- პორცია: 4 ადამიანი
- მომზადება: 20 წუთი
- დამზადება: 1 საათი
- კალორია 100 გრამზე: 450
- სირთულე:
ადვილი
დაბეჭდვა
ეს კერძი არის კლასიკური ფრანგული დელიკატესი, რომელსაც ხშირად სუფრაზე მთავარ კერძთან ერთად მიიტანენ.
გრატენ დოფინუა არის უბრალო, მაგრამ ამავე დროს დაუვიწყარი გემოს მქონე კერძი. თხლად დაჭრილი კარტოფილის ფირფიტები იხარშება რძისა და ნაღების არომატულ ნარევში მუსკატის კაკლისა და დაფნის ფოთლის თანხლებით, რაც მას უნიკალურ სურნელს ანიჭებს.
ნახევრად მოხარშვის შემდეგ, ეს ნაზი კარტოფილი ყველ გრიუერთან ერთად გადადის ღუმელში, სადაც ის იღებს ხრაშუნა, ოქროსფერ-მოყავისფრო ქერქს. კარაქითა და ნივრით გაპოხილი ფორმა კი გრატენს დამატებით სიღრმეს სძენს.
მიირთვით ეს კრემისებური, მდნარი და გემრიელი გრატენი ცხელი — ის ნებისმიერ სადილს საზეიმოდ აქცევს!
ინგრედიენტები
დამზადება
- ღუმელი გააცხელეთ 200 გრადუსამდე. ცეცხლგამძლე ფორმას წაუსვით კარაქი და გვერდები ნივრის ნაჭრით გაწმინდეთ (ნიორი შემდეგ ამოიღეთ).
- კარტოფილი გათალეთ და თხელ ნაჭრებად დაჭერით. კარტოფილი გამდინარე ცივი წყლით გარეცხეთ და გააშრეთ.
- დიდ ქვაბში მოათავსეთ კარტოფილი, დაასხით რძე და ნაღები ისე, რომ სითხემ კარტოფილის ნაჭრები დაფაროს. მიიყვანეთ ადუღებამდე, დაამატეთ დაფნის ფოთოლი, მუსკატის კაკალი, მარილი და პილპილი. შეამცირეთ ცეცხლი, ხარშეთ კარტოფილი დაახლოებით 10 წუთის განმავლობაში, ნახევრად მოხარშვამდე, მაგრამ არ გადახარშოთ.
- ქვაბი გადმოდგით ცეცხლიდან. ყველის საერთო რაოდენობიდან გადადეთ 1 ს/კ ყველი, ხოლო დარჩენილი ყველი დაამატეთ კარტოფილთან ერთად ქვაბში და ფრთხილად აურიეთ.
- კარტოფილის ნარევი გადაიტანეთ მომზადებულ, ცხიმწასმულ ფორმაში და თანაბრად გაანაწილეთ. დაფნის ფოთოლი ამოიღეთ. კარტოფილს მოაყარეთ დარჩენილი ყველი.
- ფორმა კარტოფილით შედგით ღუმელში, აცხვეთ 45-60 წუთის განმავლობაში, სანამ ოქროსფერი ქერქი არ წარმოიქმნება.
- კარტოფილის გრატენი გამოიღეთ ღუმელიდან, დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე 10 წუთით. სუფრაზე მიტანისას შეგიძლიათ მოაყაროთ დაჭრილი ოხრახუში ან ხახვი-შნიტი.
გამომცხვარი კარტოფილი "გრატენ დოფინუა"
- პორცია: 4 ადამიანი
- მომზადება: 20 წუთი
- დამზადება: 1 საათი
- კალორია 100 გრამზე: 450
- სირთულე:
ადვილი
ეს კერძი არის კლასიკური ფრანგული დელიკატესი, რომელსაც ხშირად სუფრაზე მთავარ კერძთან ერთად მიიტანენ.
გრატენ დოფინუა არის უბრალო, მაგრამ ამავე დროს დაუვიწყარი გემოს მქონე კერძი. თხლად დაჭრილი კარტოფილის ფირფიტები იხარშება რძისა და ნაღების არომატულ ნარევში მუსკატის კაკლისა და დაფნის ფოთლის თანხლებით, რაც მას უნიკალურ სურნელს ანიჭებს.
ნახევრად მოხარშვის შემდეგ, ეს ნაზი კარტოფილი ყველ გრიუერთან ერთად გადადის ღუმელში, სადაც ის იღებს ხრაშუნა, ოქროსფერ-მოყავისფრო ქერქს. კარაქითა და ნივრით გაპოხილი ფორმა კი გრატენს დამატებით სიღრმეს სძენს.
მიირთვით ეს კრემისებური, მდნარი და გემრიელი გრატენი ცხელი — ის ნებისმიერ სადილს საზეიმოდ აქცევს!
ინგრედიენტები
დამზადება
- ღუმელი გააცხელეთ 200 გრადუსამდე. ცეცხლგამძლე ფორმას წაუსვით კარაქი და გვერდები ნივრის ნაჭრით გაწმინდეთ (ნიორი შემდეგ ამოიღეთ).
- კარტოფილი გათალეთ და თხელ ნაჭრებად დაჭერით. კარტოფილი გამდინარე ცივი წყლით გარეცხეთ და გააშრეთ.
- დიდ ქვაბში მოათავსეთ კარტოფილი, დაასხით რძე და ნაღები ისე, რომ სითხემ კარტოფილის ნაჭრები დაფაროს. მიიყვანეთ ადუღებამდე, დაამატეთ დაფნის ფოთოლი, მუსკატის კაკალი, მარილი და პილპილი. შეამცირეთ ცეცხლი, ხარშეთ კარტოფილი დაახლოებით 10 წუთის განმავლობაში, ნახევრად მოხარშვამდე, მაგრამ არ გადახარშოთ.
- ქვაბი გადმოდგით ცეცხლიდან. ყველის საერთო რაოდენობიდან გადადეთ 1 ს/კ ყველი, ხოლო დარჩენილი ყველი დაამატეთ კარტოფილთან ერთად ქვაბში და ფრთხილად აურიეთ.
- კარტოფილის ნარევი გადაიტანეთ მომზადებულ, ცხიმწასმულ ფორმაში და თანაბრად გაანაწილეთ. დაფნის ფოთოლი ამოიღეთ. კარტოფილს მოაყარეთ დარჩენილი ყველი.
- ფორმა კარტოფილით შედგით ღუმელში, აცხვეთ 45-60 წუთის განმავლობაში, სანამ ოქროსფერი ქერქი არ წარმოიქმნება.
- კარტოფილის გრატენი გამოიღეთ ღუმელიდან, დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე 10 წუთით. სუფრაზე მიტანისას შეგიძლიათ მოაყაროთ დაჭრილი ოხრახუში ან ხახვი-შნიტი.
შეიძლება მოგეწონოთ