- პორცია: 6 ადამიანი
- მომზადება: 20 წუთი
- დამზადება: 20 წუთი
- კალორია 100 გრამზე: 85
- სირთულე:
ადვილი
დაბეჭდვა
უგემრიელესი, მკვეთრი ფერების და არომატული — ზუსტად ის, რასაც ეძებდით! ბოსტნეული ჩინურ მჟავე-ტკბილ სოუსში, ტაფაზე ძალიან მარტივად და სწრაფად მზადდება. პროდუქტების ნაკრები კი ყველაზე ჩვეულებრივია. კერძი საოცრად ეფექტური გამოდის და მშვენივრად დაამშვენებს სადღესასწაულო სუფრას. მისი მირთმევა შეიძლება როგორც ცხელი, ისე ცივი სახით.
როგორი ყაბაყი გამოდგება საუკეთესოდ? შეარჩიეთ ახალგაზრდა ნაყოფი ნაზი კანით. გარეცხეთ ისინი და გააცალეთ კანი. ძალიან თხელი კანი აუცილებელი არ არის, რომ მოაჭრათ. თუ უფრო მწიფე ყაბაყს იყენებთ, მაშინ მოაცილეთ უხეში კანი და ამოჭერით შუაგული თესლებთან ერთად.
მომზადებისთვის უმჯობესია გამოიყენოთ ნეიტრალური გემოს მქონე გაფილტრული ან ბოთლის წყალი. თუ თქვენ იყენებთ ონკანის წყალს, გაითვალისწინეთ, რომ მან შესაძლოა კერძს არასასიამოვნო დამახასიათებელი გემო მისცეს.
ნებისმიერი ზეთი სასარგებლოა მხოლოდ გარკვეულ ტემპერატურამდე — „კვამლის წერტილამდე“, რომლის დროსაც ზეთი იწყებს წვას და მასში წარმოიქმნება ტოქსიკური ნივთიერებები, მათ შორის კანცეროგენები. როგორ განვსაზღვროთ შეწვის ტემპერატურა და შევარჩიოთ საუკეთესო ზეთი შესაწვავად.
ინგრედიენტები
დამზადება
- როგორ მოვამზადოთ ბოსტნეული ჩინურ მჟავე-ტკბილ სოუსში ტაფაზე? ძალიან მარტივად. მოამზადეთ ყველა საჭირო პროდუქტი. მე იმბირი (ჯანჯაფილი) არ მქონდა, ამიტომ არ დამიმატებია. სურვილის შემთხვევაში, თქვენც შეგიძლიათ არ გამოიყენოთ იგი. დამატების შემთხვევაში კი, იმბირის რაოდენობა შეგიძლიათ თქვენი გემოვნებით დაარეგულიროთ.
- ბადრიჯანი გარეცხეთ და ქაღალდის პირსახოცით გაამშრალეთ. დაჭერით დიდ ნაჭრებად.
- ბადრიჯანს მოაყარეთ მარილი, აურიეთ და ასე დატოვეთ 10 წუთის განმავლობაში.
- ყაბაყი გარეცხეთ და გაამშრალეთ. თუ ახალგაზრდა (ნაზი) ყაბაყი გაქვთ, უბრალოდ დაჭერით მსხვილ ჩხირებად. ხოლო თუ ყაბაყი მწიფეა, მაშინ კანი გადააცალეთ და თესლები მოაცილეთ.
- გარეცხეთ ბულგარული წიწაკა. გაასუფთავეთ თესლებისგან. რბილობი დაჭერით დიდ ნაჭრებად.
- სტაფილო გარეცხეთ და გაასუფთავეთ. გახეხეთ სტაფილო კორეული სტაფილოს სახეხზე. თუ ასეთი სახეხი არ გაქვთ, შეგიძლიათ უბრალოდ გახეხოთ მსხვილ სახეხზე.
- ბადრიჯანს გადაუწურეთ გამოყოფილი წვენი, გარეცხეთ გამდინარე წყლით და გაამშრალეთ ქაღალდის პირსახოცით. ამგვარად თქვენ მოაცილებთ ბადრიჯანს სიმწარეს და საუკეთესოდ მოამზადებთ შესაწვავად. თითოეულ ნაჭერს მოაყარეთ სახამებელი.
- ტაფაზე გააცხელეთ მცენარეული ზეთი და შეწვით მასზე ბადრიჯანი, მუდმივად ურიეთ, სანამ მსუბუქად არ დაიბრაწება. მზა ბადრიჯანი გადაიტანეთ ქაღალდის პირსახოცდაფენილ თეფშზე, რათა მან ზედმეტი ზეთი შეიწოვოს. იმის შესახებ, თუ როგორ შეარჩიოთ იდეალური ტაფა და მცენარეული ზეთი, წაიკითხეთ ცალკეულ სტატიებში (ბმულები მოცემულია რეცეპტის ბოლოს).
- იმავე ტაფაზე მოათავსეთ ყაბაყი და, საჭიროების შემთხვევაში, დაამატეთ კიდევ ცოტაოდენი მცენარეული ზეთი. შეწვით ყაბაყი მსუბუქ დაბრაწვამდე. მომზადებისთანავე გადაიტანეთ ცალკე თეფშზე, რომელზეც ასევე დაფენილი იქნება ქაღალდის პირსახოცი.
- ტაფაზე მოათავსეთ დაჭრილი ბულგარული წიწაკა, საჭიროების შემთხვევაში დაამატეთ მცენარეული ზეთი. შეწვით წიწაკა მსუბუქ დაბრაწვამდე და გადაიტანეთ ქაღალდის პირსახოცდაფენილ თეფშზე.
- ტაფაზე დაასხით დარჩენილი მცენარეული ზეთი, მოათავსეთ სტაფილო და მოთუშეთ/შეწვით 3–5 წუთის განმავლობაში.
- ამასობაში გაასუფთავეთ და დააქუცმაცეთ ნიორი თქვენთვის მოსახერხებელი ნებისმიერი მეთოდით. მე წვრილ სახეხზე გახეხილი გამოვიყენე.
- ახლა მოამზადეთ სოუსი. შეურიეთ ერთმანეთს 9%-იანი ძმარი, სოიოს სოუსი, წვრილ სახეხზე გახეხილი ჯანჯაფილი (კოჭა) და თაფლი. დაამატეთ წყალი. მიღებული ნარევი დაასხით ტაფაზე სტაფილოს.
- დაამატეთ ბადრიჯანი, ყაბაყი, წიწაკა და დაქუცმაცებული ნიორი. ყველაფერი მიიყვანეთ ადუღებამდე. დააფარეთ ტაფას თავსახური, დაუწიეთ ცეცხლს და დატოვეთ მოსათუშად 2 წუთის განმავლობაში, რის შემდეგაც გამორთეთ ცეცხლი.
- ბოსტნეული ჩინურ მჟავე-ტკბილ სოუსში მზად არის.
- გემრიელად მიირთვით!
ბოსტნეული ჩინურ მჟავე-ტკბილ სოუსში
- პორცია: 6 ადამიანი
- მომზადება: 20 წუთი
- დამზადება: 20 წუთი
- კალორია 100 გრამზე: 85
- სირთულე:
ადვილი
უგემრიელესი, მკვეთრი ფერების და არომატული — ზუსტად ის, რასაც ეძებდით! ბოსტნეული ჩინურ მჟავე-ტკბილ სოუსში, ტაფაზე ძალიან მარტივად და სწრაფად მზადდება. პროდუქტების ნაკრები კი ყველაზე ჩვეულებრივია. კერძი საოცრად ეფექტური გამოდის და მშვენივრად დაამშვენებს სადღესასწაულო სუფრას. მისი მირთმევა შეიძლება როგორც ცხელი, ისე ცივი სახით.
როგორი ყაბაყი გამოდგება საუკეთესოდ? შეარჩიეთ ახალგაზრდა ნაყოფი ნაზი კანით. გარეცხეთ ისინი და გააცალეთ კანი. ძალიან თხელი კანი აუცილებელი არ არის, რომ მოაჭრათ. თუ უფრო მწიფე ყაბაყს იყენებთ, მაშინ მოაცილეთ უხეში კანი და ამოჭერით შუაგული თესლებთან ერთად.
მომზადებისთვის უმჯობესია გამოიყენოთ ნეიტრალური გემოს მქონე გაფილტრული ან ბოთლის წყალი. თუ თქვენ იყენებთ ონკანის წყალს, გაითვალისწინეთ, რომ მან შესაძლოა კერძს არასასიამოვნო დამახასიათებელი გემო მისცეს.
ნებისმიერი ზეთი სასარგებლოა მხოლოდ გარკვეულ ტემპერატურამდე — „კვამლის წერტილამდე“, რომლის დროსაც ზეთი იწყებს წვას და მასში წარმოიქმნება ტოქსიკური ნივთიერებები, მათ შორის კანცეროგენები. როგორ განვსაზღვროთ შეწვის ტემპერატურა და შევარჩიოთ საუკეთესო ზეთი შესაწვავად.
ინგრედიენტები
დამზადება
- როგორ მოვამზადოთ ბოსტნეული ჩინურ მჟავე-ტკბილ სოუსში ტაფაზე? ძალიან მარტივად. მოამზადეთ ყველა საჭირო პროდუქტი. მე იმბირი (ჯანჯაფილი) არ მქონდა, ამიტომ არ დამიმატებია. სურვილის შემთხვევაში, თქვენც შეგიძლიათ არ გამოიყენოთ იგი. დამატების შემთხვევაში კი, იმბირის რაოდენობა შეგიძლიათ თქვენი გემოვნებით დაარეგულიროთ.
- ბადრიჯანი გარეცხეთ და ქაღალდის პირსახოცით გაამშრალეთ. დაჭერით დიდ ნაჭრებად.
- ბადრიჯანს მოაყარეთ მარილი, აურიეთ და ასე დატოვეთ 10 წუთის განმავლობაში.
- ყაბაყი გარეცხეთ და გაამშრალეთ. თუ ახალგაზრდა (ნაზი) ყაბაყი გაქვთ, უბრალოდ დაჭერით მსხვილ ჩხირებად. ხოლო თუ ყაბაყი მწიფეა, მაშინ კანი გადააცალეთ და თესლები მოაცილეთ.
- გარეცხეთ ბულგარული წიწაკა. გაასუფთავეთ თესლებისგან. რბილობი დაჭერით დიდ ნაჭრებად.
- სტაფილო გარეცხეთ და გაასუფთავეთ. გახეხეთ სტაფილო კორეული სტაფილოს სახეხზე. თუ ასეთი სახეხი არ გაქვთ, შეგიძლიათ უბრალოდ გახეხოთ მსხვილ სახეხზე.
- ბადრიჯანს გადაუწურეთ გამოყოფილი წვენი, გარეცხეთ გამდინარე წყლით და გაამშრალეთ ქაღალდის პირსახოცით. ამგვარად თქვენ მოაცილებთ ბადრიჯანს სიმწარეს და საუკეთესოდ მოამზადებთ შესაწვავად. თითოეულ ნაჭერს მოაყარეთ სახამებელი.
- ტაფაზე გააცხელეთ მცენარეული ზეთი და შეწვით მასზე ბადრიჯანი, მუდმივად ურიეთ, სანამ მსუბუქად არ დაიბრაწება. მზა ბადრიჯანი გადაიტანეთ ქაღალდის პირსახოცდაფენილ თეფშზე, რათა მან ზედმეტი ზეთი შეიწოვოს. იმის შესახებ, თუ როგორ შეარჩიოთ იდეალური ტაფა და მცენარეული ზეთი, წაიკითხეთ ცალკეულ სტატიებში (ბმულები მოცემულია რეცეპტის ბოლოს).
- იმავე ტაფაზე მოათავსეთ ყაბაყი და, საჭიროების შემთხვევაში, დაამატეთ კიდევ ცოტაოდენი მცენარეული ზეთი. შეწვით ყაბაყი მსუბუქ დაბრაწვამდე. მომზადებისთანავე გადაიტანეთ ცალკე თეფშზე, რომელზეც ასევე დაფენილი იქნება ქაღალდის პირსახოცი.
- ტაფაზე მოათავსეთ დაჭრილი ბულგარული წიწაკა, საჭიროების შემთხვევაში დაამატეთ მცენარეული ზეთი. შეწვით წიწაკა მსუბუქ დაბრაწვამდე და გადაიტანეთ ქაღალდის პირსახოცდაფენილ თეფშზე.
- ტაფაზე დაასხით დარჩენილი მცენარეული ზეთი, მოათავსეთ სტაფილო და მოთუშეთ/შეწვით 3–5 წუთის განმავლობაში.
- ამასობაში გაასუფთავეთ და დააქუცმაცეთ ნიორი თქვენთვის მოსახერხებელი ნებისმიერი მეთოდით. მე წვრილ სახეხზე გახეხილი გამოვიყენე.
- ახლა მოამზადეთ სოუსი. შეურიეთ ერთმანეთს 9%-იანი ძმარი, სოიოს სოუსი, წვრილ სახეხზე გახეხილი ჯანჯაფილი (კოჭა) და თაფლი. დაამატეთ წყალი. მიღებული ნარევი დაასხით ტაფაზე სტაფილოს.
- დაამატეთ ბადრიჯანი, ყაბაყი, წიწაკა და დაქუცმაცებული ნიორი. ყველაფერი მიიყვანეთ ადუღებამდე. დააფარეთ ტაფას თავსახური, დაუწიეთ ცეცხლს და დატოვეთ მოსათუშად 2 წუთის განმავლობაში, რის შემდეგაც გამორთეთ ცეცხლი.
- ბოსტნეული ჩინურ მჟავე-ტკბილ სოუსში მზად არის.
- გემრიელად მიირთვით!
შეიძლება მოგეწონოთ